Historie

Van vrouwenbond naar toneelvereniging

Vroeger, ooit, lang geleden. Het moet in 1980 geweest zijn, toen de vrouwenbond het idee kreeg om de jaarlijkse toneelvoorstelling eens zélf invulling te gaan geven. Een club van een tiental enthousiaste vrouwen waagde zich aan een avontuur, waarmee ze geen ervaring hadden. Onder de bezielende leiding van Annie Strijbos werd een toneelstuk voor kinderen in elkaar gezet en met groot succes. Het werd door het publiek erg goed ontvangen en het werd een jaarlijks terugkerend festijn. De complete bezetting van toen is ondertussen vervangen door nieuwe enthousiastelingen.

Van Hofnarren naar Wizzel

De groep op dit moment – Wizzel dus – bestaat uit 13 spelers en een nog aantal vrijwilligers. Er is echter ten opzichte van het begin wel het een en ander veranderd. De naam is in 2011 veranderd van “de Hofnarren” naar theatergroep “Wizzel”. Dat werd gedaan vanwege de oubollige uitstraling van de naam “Hofnarren”. De overeenkomsten zijn groot, alleen wordt ieder toneelstuk gevuld met ‘volwassen grapjes’ en knipoogjes naar de grote kinderen. Dit alles zonder de originele doelgroep, de kinderen, uit het oog te verliezen. Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten: kinderen moeten nog altijd volop genieten. Eerder heette de toneelvereniging “de Hofnarren” en nu alweer zo’n 15 jaar heeft de club een professioneel geschoolde regisseur. Verder verzorgt de toneelgroep ook al jaren familietoneel in plaats van kindertoneel.

Voornamelijk alles zelf

Hetzelfde uit de Hofnarren-tijd is de werkverdeling. De spelers doen alles zelf – dus meer dan toneel spelen alleen. Het opzetten van een jaarlijkse productie is dus nog steeds een heleboel werk en het maken van alles rondom een voorstelling is nog steeds in handen van de spelers zelf. Al kunnen de acteurs zich gelukkig prijzen: er komen steeds meer mensen die actief meehelpen met grime, licht en geluid. Het maken van kleding en decor gebeurt echter nog steeds vooral door de spelers zelf. Een hele berg extra werk.

Van nieuw naar oud

De grootste overeenkomst tussen ‘toen’ en ‘nu’ zijn de kinderen. Ze genieten zichtbaar van een ‘nieuwe’ ervaring. Een welkome afwisseling op de televisie en computer cultuur is de ‘oude’ vorm: toneel. Échte mensen die een echt verhaal laten zien. En die ervaring maakt het voor de kinderen tot een onvergetelijke. Daarom deze oproep aan iedereen die kinderen eens iets anders wil laten ervaren: neem hen eens mee naar een voorstelling van Wizzel. Ze zullen zeker net zo genieten van een voorstelling als al die andere kinderen die dat dertig jaar geleden deden.

Variërend toneelvolk

Nog een oproep: kom meespelen met de Wizzel! Vooral als je jong bent. En man. De ledengroep varieert per jaar, maar er is vaak een tekort aan jeugdige spelers en aan mannen. Ook het probleem om mannen zover te krijgen ook mee toneel te spelen is al sinds de oprichting aanwezig. Als je mannen kent of zelf een man bent die graag mee wil spelen laat het dan even horen: via de Facebook van Wizzel (zie ook hiernaast het kader rechtsboven). Of kijk op Lid worden?
De afgelopen 15 jaar is het niveau van de spelers aanzienlijk gestegen, vooral omdat er sinds die tijd professionele regie is. De regisseurs/regisseuses komen meestal van de hogeschool voor drama.

Bestel kaartjes

Bestel kaartjes voor onze uitvoering eenvoudig via de site door op de knop hieronder te klikken.

Bestel kaartjes

Vind ons leuk

Als je theatergroep wizzel leuk vindt, doe dit dan ook op facebook en blijf op de hoogte van wizzelnieuw


Huidge uitvoering

  • 2023 Middernachtboom
  • Bookmark and Share